Maagomleiding
Maagomleiding, de gastric bypass
Bij een maagomleiding (gastric bypass) wordt de maag kleiner gemaakt en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid. De chirurg maakt van het bovenste deel van de maag een klein maagzakje met behulp van nietjes. Dit nieuwe maagje heeft een volume van ongeveer 30ml. Hierdoor kun je niet veel meer eten.
Het maagzakje wordt verbonden met de dunne darm zodat het voedsel via een smalle doorgang direct naar de dunne darm gaat. De ‘uitgeschakelde’ restmaag en omgeleide twaalfvingerige darm blijven in het lichaam en worden niet verwijderd. Er is geen doorgang meer naar de rest van de maag.
Het einde van de twaalfvingerige darm, die uit de ‘oude’ maag komt, wordt weer verbonden met de dunne darm waardoor komt het maag, gal- en pancreas-sap alsnog in het voedsel en wordt het verteerd.
Het effect
Met een maagomleiding heb je snel een vol gevoel bij het eten, een gevoel dat lang aanhoudt. Dat komt doordat de operatie ook iets verandert in de werking van de hormonen. Je hebt minder eetlust, minder zin in calorierijk eten en soms heb je een opgeblazen gevoel.
De omleiding zorg ervoor dat het voedsel een deel van de dunne darm overslaat. Je lichaam heeft daardoor minder gelegenheid om voedsel op te nemen. Dit zorgt ervoor dat je dus minder vetten en andere voedingsstoffen binnen krijgt.
Mogelijke complicaties
Net als bij elke andere operatie kunnen ook bij een maagomleiding complicaties optreden.
Dit kunnen zijn: naadlekkage, braken, galstenen, dumping, vitaminetekort.
- Naadlekkage: Tijdens de operatie maakt de chirurg nieuwe verbindingen. Deze nieuwe verbindingen kunnen gaan lekken en komt het meest voor rond de maag. Dit kan het gevolg zijn van meer eten dan in het maagje past.
- Braken: De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich nog verder gaan vernauwen, waardoor overmatig braken kan ontstaan.
- Galstenen: Het snelle afvallen na de operatie kan het ontstaan van galstenen in de hand werken.
- Dumping: Dumping ontstaat wanneer calorierijke voedsel (suikers, vetten of koolhydraten) te snel in de dunne darm terechtkomt. Het bloed gaat naar de darmen, de bloeddruk in de hersenen daalt en je wordt slaperig of duizelig. Hormonen kunnen hartkloppingen veroorzaken waardoor je kunt gaan zweten en de bloeddruk omlaag gaat. Blijf kalm, ga rustig liggen en drink eventueel een glas water; het gaat vanzelf over. Probeer te ontdekken hoe de dumping heeft kunnen ontstaan.
- Vitaminetekort: Omdat de hoeveelheden per maaltijd klein zijn, kan het zijn dat je van sommige vitaminen onvoldoende binnenkrijgt. Daarom wordt altijd aanbevolen om vitamines te slikken.
Sterftecijfer
Het sterftecijfer voor een gastric bypass ligt (internationaal) op ongeveer 1 op de 350 patiënten.
Eten en drinken na de operatie
Na de operatie begin je met drinken. De eerste week daarna mag je alleen vloeibare voeding. Als je dit goed verdraagt mag je weer vaste voeding.
De volgende richtlijnen zijn daarbij van belang:
- Eet niet vaker dan 5 à 6 keer per dag: ontbijt, lunch, avondeten en ’s morgens en ’s middags iets kleins tussendoor.
- Eet kleine hoeveelheden.
- Neem ruim de tijd voor iedere maaltijd en neem kleine hapjes.
- Drink regelmatig kleine hoeveelheden.
- Stop met eten of drinken zodra u het gevoel krijgt vol te zitten.
- Neem geen energierijke dranken en geen koolzuurhoudende dranken.
- Zorg dat je niet tegelijk eet en drinkt.
- Eet geen vet of taai vlees
- Eet geen vellen, schillen of draden van groente en fruit.
- Neem elke dag vitaminen.
Leefstijl
Omdat de hoeveelheden per maaltijd klein zijn is het belangrijk dat je gezond eet, zodat je toch de voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt om gezond te blijven. Zorg ook voor voldoende beweging. Deze levensstijl moet je de rest van je leven volhouden.
Herstel periode
De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd. Bij een kijkoperatie mag je meestal de volgende dag alweer naar huis en duurt de herstelperiode één tot vier weken. Bij een openbuikoperatie blijf je een paar dagen in het ziekenhuis en duurt het langer voor je hersteld bent: zes weken tot drie maanden. Dit komt doordat de operatiewond groter is. De eerste weken kun je pijn hebben op de plek waar je bent geopereerd maar je mag hiervoor pijnstillers gebruiken.
De eerste drie weken na de operatie moet je nog voorzichtig zijn. Dat geldt ook wanneer je een kijkoperatie hebt gehad aangezien de wondjes die je ziet weliswaar klein zijn, echter moet de wond van binnen ook genezen. Doe daarom geen zwaar huishoudelijk werk en draag geen zware boodschappen. Het is wel belangrijk om meteen voldoende te gaan bewegen.
Resultaat
Mensen met een maagomleiding raken gemiddeld 70% van hun overgewicht kwijt echter de meesten bereiken hun ideale gewicht niet en dat is ook niet nodig. Het beste kun je een streefgewicht kiezen tussen de 15 tot 20 kilo boven je ideale gewicht. Dan heb je al veel gezondheidswinst en dat is verstandiger dan koste wat kost te proberen je ideale gewicht te bereiken.
Andere mogelijke operaties zijn de maagband en de maagverkleining.