Dietën werken niet
Met een dieet wordt vaak een methode om af te vallen bedoeld. Een energiebeperkt dieet ofwel afvaldieet is een voorgeschreven eetpatroon dat gewichtsverlies als doel heeft.
Ben jij al je hele leven aan het diëten?
Lukt het jou maar niet om af te vallen en op je streefgewicht te blijven? Zodra je afgevallen bent en er iets vervelends gebeurt, zit je binnen no-time weer op of over je oude gewicht? Je bent al jaren wanhopig bezig met afvallen maar je wordt alleen maar zwaarder? Benieuwd waar het jojo effect vandaan komt? Lees dan verder… Uiteraard val je af als je gaat diëten. Je beperkt je zelf om veel te eten, je telt je calorieën, je overweegt wat je wel en wat je niet mag eten… Sterker nog, dan denk je de hele dag alleen maar aan eten of niet eten. En aan eten denken, doet eten. Daarom is diëten zo vervelend en werkt het niet.
Ons overlevingsmechanisme.
In vroegere tijden was er niet altijd sprake van voldoende voorraad in gezonde voeding. Eet je dus heel weinig dan krijgt het lichaam een seintje door dat voedsel schaars is geworden en daarom heel zuinig aan moet gaan doen met energie. Hierdoor zal er weinig verbrand worden, en het lichaam zal zelfs spierweefsel aan gaan breken om dit als energie te verbruiken. Ondertussen slaat het lichaam zoveel mogelijk voeding op. Wanneer je gaat diëten gaat je lichaam zich na het dieet zich voorbereiden op een mogelijk nieuwe periode van tekort. Het maakt geen onderscheid tussen een lijn-poging of een risico op een periode van gebrek.
Vetreserves
De beste manier die het lichaam kent is het aanleggen van een reserve. En helaas is dat vet op alle plaatsen waar je het niet wilt hebben. Wanneer het (crash)dieet is afgelopen, en men weer normaal gaat eten, zal het lichaam zoveel mogelijk van dit eten op gaan slaan als vet. Dit omdat het lichaam geleerd heeft dat er ook slechtere tijden aan kunnen komen. Wat normaal verbrand zou worden, wordt nu dus als extra vet opgeslagen. Gevolg is dat men juist weer aan komt in gewicht. En dit gewicht is meestal meer dan het gewicht voordat men aan het crashdieet begon. Dit is de reden dat je vaak meer aankomt na een dieet.
Je stofwisseling
Een (crash)dieet is zeer nadelig voor je stofwisseling. Je lichaam komt in een toestand van ondervoeding. Het lichaam past zich aan de voedselschaarste aan en zal zo min mogelijk energie verbruiken. Het gevolg is dat het lichaam uiteindelijk vrijwel geen vet gaat verbranden. In plaats daarvan zal het lichaam spiermassa verbranden. Omdat spiermassa zwaarder is dan vetweefsel is het gewichtsverlies spectaculair in de eerste fase van het diëten.
Gevolg van dieet: Je stofwisseling werkt langzamer. Doordat de spiermassa minder wordt, gaat je stofwisseling trager werken. Dit werkt ook nog door als het (crash)dieet is gestopt. Er worden dus minder calorieën verbrand. Dat is precies de reden waardoor de kilo’s er sneller aankomen na een (crash)dieet. En zo beland je in een vicieuze cirkel van afvallen en aankomen.
Is diëten dan wel gezond?
Heel simpel, nee! Het is erg ongezond. Een aantal nadelige effecten van een (crash)dieet zijn: Je schildklier gaat trager werken waardoor je stofwisseling nog meer vertraagt. Je hebt kans op uitdroging aangezien je vochtbalans verstoord raakt, omdat je te weinig vocht binnenkrijgt. Doordat je te weinig eet, krijg je in verhouding teveel koolhydraten binnen. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel en kan diabetes ontstaan. Door vet uit je voeding te laten zal je hongergevoel toenemen. Vet zorgt er namelijk voor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Je kunt darmproblemen krijgen doordat je een tekort aan voedingsvezels krijgt. Omdat je geen vet meer eet zal de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) wordt in verhouding met goed cholesterol (HDL) veel hoger worden. En zo zijn er nog veel meer gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door het volgen van een (crash)dieet.
Gestresste vetcellen
De universiteit van Maastricht doet veel onderzoek naar het jojo-effect en hoe dat precies werkt. Uit onderzoek van Nadia Roumans bleek dat een proces in vetcellen bijdraagt aan het opnieuw aankomen. Vetcellen willen namelijk heel graag vet opslaan; dat is hun functie. Maar als je flink afvalt, verliezen deze cellen hun vet en dat geeft stress. Die stress raken ze kwijt als ze weer vet gaan opslaan dus dat proberen ze zo snel mogelijk weer te doen. Tijdens het onderzoek gingen mensen op dieet en werd gekeken wie vervolgens op gewicht bleef en wie weer aankwam. Bij de mensen die weer veel aankwamen in de periode na het dieet bleken allerlei stressfactoren in de cellen aanwezig te zijn. “Mensen met vetcellen die erg gestrest zijn, komen dus meer aan,” legt Roel Vink, bezig met zijn promotie-onderzoek bij de universiteit van Maastricht, uit. De stressfactoren zorgen daar mogelijk voor.
Hoe frustrerend is dat je jezelf uithongert plus jezelf tekort doet met als beloning dat je daarna ook nog eens zwaarder wordt?
Stop met crash diëten. Je doet jezelf alleen maar tekort en raakt gefrustreerd.
Hoe val je dan wel goed af?
Wat moet je doen om BLIJVEND gewicht te verliezen: gewoon normaal doen! Eet wat minder en gezonder en beweeg wat meer en nog belangrijker, hou dit gewoon vast. Binnen een normaal eetpatroon past prima chips, friet en snickers, trek het alleen niet uit het verband.
Lukt jou dat niet?
Lees dan hier eens meer over afvallen.
Bij de meeste mensen is het contact kwijt tussen hoofd en maag. Met hypnose kun je dit weer terug krijgen. Een reset van je mind. Terug naar hoe het oorspronkelijk was. Met een blijvend effect en zonder offers en uithongering.